papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Aanschaf en aanschafprijs papegaai

Aanschaf


Bij de aanschaf van een papegaai is het van allergrootste belang dat u als koper kennis heeft opgedaan over wat het betekent om een papegaai in huis te nemen. Zo zult u moeten nadenken over zaken als:


Ik realiseer me dat bovenstaande inleiding niet de meest positieve is om een webpagina over het houden van papegaaien en parkieten als huisdier te beginnen. Toch is het naar mijn mening erg belangrijk dat u zich bovenstaande goed realiseert. Veel te vaak komt het voor dat papegaaien in een soort van opwelling worden gekocht. Als het dan achteraf toch allemaal tegenvalt omdat de vogel ook 'vervelende (aangeleerde)kanten' heeft wordt de vogel doorverkocht aan de handel of een andere liefhebber. Bepaalde papegaaien overkomt dit een aantal keren in hun leven met alle negatieve gevolgen van dien. Geen enkel dier verdient dit en zeker een intelligent dier als een papegaai niet!


De aanschafprijs


Handopgefokte papegaaien zijn in aanschaf het duurst. Logisch als u zich realiseert hoeveel tijd en zorg er aan een dergelijke papegaai is besteed. Een handopgefokte papegaai is een vogel die als kuiken op een leeftijd van 3 - 5 weken uit het nest is genomen en verder met de hand is grootgebracht. Het met de hand opfokken gaat net zo lang door tot de vogel zelfstandig kan eten. De prijs zal ook afhankelijk zijn van het feit of de betreffende soort gemakkelijk dan wel moeilijk te kweken is. In het algemeen zal de aanschafwaarde van een handopgefokte papegaai liggen tussen 400 - 1000 euro.

Voor grotere papegaaien zoals ara's en bepaalde kaketoes wordt soms een nog hogere prijs gevraagd. Zoals reeds opgemerkt is één en ander ook afhankelijk van de aan te schaffen soort. Als u een dergelijk bedrag niet kunt of wilt betalen is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om over te gaan tot de aanschaf van bijvoorbeeld een handopgefokte grasparkiet, agapornis of valkparkiet.

Dergelijke vogels zijn veel gemakkelijker te kweken en vaak voor een paar tientjes al te krijgen. Indien ze mak zijn zal de liefhebber hier vaak ook veel plezier aan kunnen beleven. Het imitatie talent van grasparkieten, agaporniden en of valkparkieten is echter niet zo groot als die van papegaaien.

Het is af te raden import dieren aan te schaffen. In de praktijk blijkt namelijk dat het zeer moeilijk is om deze dieren nog tam te krijgen en of te leren praten. Het gevolg hiervan is dat dergelijke  vogels al weer snel van de hand worden gedaan door hun eigenaars en vervolgens van de ene liefhebber naar de andere verhuizen. Dergelijke vogels kwijnen uiteindelijk veelal weg t.g.v. de stress die dit bij hun teweeg brengt!

Als u echt een tamme papegaai wilt hebben en in de gelegenheid bent om hem/haar voldoende aandacht te geven dan is het verstandig om het bij één vogel te laten. De vogel zal dan namelijk helemaal op zijn verzorger(s) gericht zijn en deze als zijn soortgeno(o)t(en) zien. Hierdoor zal uiteindelijk een sterke band ontstaan tussen papegaai en zijn verzorg(st)er(s). Is het niet mogelijk om de vogel voldoende aandacht te geven dan is het verstandig om hem of haar een partner te geven. Beide vogels zullen dan meer op elkaar gericht zijn maar bijkomend voordeel hierbij is dat ze ook minder aandacht behoeven. Daarnaast is het ook erg leuk om naar het gedrag van beide vogels te kijken.A. van Kooten

Terug naar Index  Papegaai als huisdier


Terug naar startpaginapapegaaien.net
papegaaien.net