papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Edelpapegaaien algemeen


Edelpapegaaien


Dit geslacht bestaat uit slechts één soort met negen ondersoorten.

Het zijn prachtige vogels die door de unieke structuur van hun bevedering op de kop, de borst en de nek van zijde lijken te zijn. Deze zijdeachtige, harige structuur wordt veroorzaakt doordat de veren haakjes missen. Een ander uniek kenmerk is het verschil in uiterlijk tussen man en pop. Beide geslachten verschillen namelijk zo erg van elkaar dat ze vroeger voor afzonderlijke soorten werden gehouden. De poppen van de edelpapegaaien zijn overwegend rood van kleur en de mannen groen. Deze vogels komen voor op Nieuw-Guinea en op verschillende eilanden die er in de buurt liggen. Ook zijn ze te vinden in Kaap York in het uiterste noordoosten van Australië.


De meest gehouden edelpapegaaien in Europa zijn:


De andere ondersoorten komen hier niet of misschien sporadisch voor.


A. van Kooten

papegaaien.net
papegaaien.net