papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Roodsnavelpionus - Pionus sordidus

De koraalsnavelpionus is een ondersoort van de roodsnavelpionus (Pionus sordidus)


Pionus sordidus


Roodsnavelpionus


Ondersoorten

Pionus sordidus sordidus - roodsnavelpionus

Pionus sordidus antelius - bleke roodsnavelpionus

Pionus sordidus ponsi - Perija-pionus

Pionus sordidus saturatus - Santa Marta-pionus

Pionus sordidus corallinus - koraalsnavelpionus

Pionus sordidus mindoensis - Ecuador-pionus



Pionus sordidus sordidus


Roodsnavelpionus

Formaat: 28 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De hoofdkleur is olijfbruin, op de wangen eerder olijfgroen. De veren van voorhoofd, kruin en nek hebben brede zwartachtig donkerblauwe zomen zodat de schedel bijna zwart lijkt te zijn. Kin en bovenborst

zijn blauw met veren die lichtgroen zijn aan de basis.

Onderborst en buik vertonen brede lichtbruine, nagenoeg cremekleurige zomen. Op de rug zijn deze daartegen vrij smal. De onderstaartdekveren zijn rood, de staart is aan de bovenkant groen met blauwe punten, aan de onderkant turquoiseblauw. Vleugelzoom en slagpennen zijn groen. De snavel is oranjerood met zwart in het centrum van de bovensnavel, de naakte oogring is wit, de iris is donkerbruin, de poten zijn grijs.


Pionus sordidus antelius


Bleke roodsnavelpionus

Formaat; 26 cm. Ringmaat: 7 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar vooral kleiner en bleker van kleur. Het blauw op de borst is eerder groenblauw, soms minder uitgebreid dan bij de nominaatvorm. De smalle zomen op de rug ontbreken.


Pionus sordidus ponsi


Perija-pionus

Formaat: 28 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar vooral donkerder en sterker bruin van kleur. Het blauw op de borst is donkerder en zonder groen. De smalle zomen op de rug ontbreken.


Pionus sordidus saturatus


Santa Marta-pionus


Formaat: 28 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar donkerder op de schedel en met een grijze oogring. Ook de wangen zijn donkerder olijfgroen waardoor de hele kop donkerder lijkt te zijn. De overige lichaamsbevedering is slechts weinig donkerder dan bij de nominaatvorm. Het blauw op de borst is meer groenblauw. De smalle zomen op de rug ontbreken.


Pionus sordidus corallinus


Koraalsnavelpionus

Formaat: 30 cm. Ringmaat: 8,5 mm.

Man en pop: de hoofdkleur is olijfgroen. De wangen en de bovenkop zijn olijfgroen met donkerblauwe zomen die op de bovenkop iets breder zijn. Daardoor lijkt deze donkerblauw met iets groen te zijn (vooral op het voorhoofd en achter de

ogen) terwijl de wangen voornamelijk groen lijken. Kin en bovenborst zijn diep donkerblauw. De vleugeldekveren zijn donker gezoomd. De onderstaartdekveren zijn rood, de staart is aan de bovenkant groen, aan de onderkant turquoisegroen.

Vleugelzoom en slagpennen zijn groen. De snavel is diep rood zonder zwarte tekening, de naakte oogring is grijs, de iris is donkerbruin, de poten zijn grijs.


Pionus sordidus mindoensis


Ecuador-pionus

Formaat: 30 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man en pop: als corallinus, maar iets geelachtiger groen en met smallere blauwe zomen aan de kop. De vleugeldekveren hebben geen donkere zomen. Mogelijk is deze ondersoort iets groter.


Herkomst, leefwijze en status

P. s.sordidus: de provincies Lara en Falcon in Venezuela.

P. s. antelius: het berggebied van Noordoost-Venezuela.

P. s. ponsi: het grensgebied van Noordwest-Venezuela en Noord-Colombia.

P. s. saturatus: het Santa-Martagebergte in Noord-Colombia.

P. s. corallinus: Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia.

P. s. mindoensis: West-Ecuador.

Ze bewonen vooral bergbossen en bosgebieden op hoogten tot 2.000 m. Buiten de broedtijd worden ze zowel paarsgewijs als in kleinere en grotere groepen tot zo’n 50 vogels waargenomen. Hun voedsel bestaat overwegend uit vruchten, bessen, noten, zaden en bloesems van bomen en struiken.


Voeding van pionussen


De dagelijkse voeding dient globaal uit drie (gelijke) delen te bestaan:

• een goed (grof) zaadmengsel voor (grote) parkieten, eventueel aangevuld met maiskolven in halfrijpe toestand;

• een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 2:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kunnen hier het eivoer en het universeelvoer door worden gemengd;

• een mengsel van fruit (druif, sinaasappel, banaan, kiwi,  vijg, kers, appel, peer, lijsterbes, pruim, rozenbottel e.d.) en groenten en onkruiden (o.a. wortel, spinazie, tomaat, witlof, andijvie, muur, paardenbloem).

Verder dienen de vogels altijd de beschikking te hebben over mineralen, grit, scherpe maagkiezel en sepia.

Daarnaast moet dagelijks vers drinkwater worden aangeboden waaraan eenmaal per week een multivitamine kan worden toegevoegd. Ook mag niet worden vergeten de vogels van tijd tot tijd verse wilgen- en fruittakken te geven. Hier zullen ze de bladknoppen en de schors van eten.


Huisvesting van pionussen


Een goed onderkomen voor een kweekkoppel pionussen is een te verwarmen binnenvolière van 2,5 x 1 x 2 m (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitengedeelte

met een afmeting van bijvoorbeeld 3 x 1 x 2 m. Hoewel de knaagbehoefte duidelijk minder is dan die van amazonepapegaaien is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium), omspannen met een zware kwaliteit gaas, aan te bevelen. Indien sprake is van naast elkaar gelegen volières dienen deze onderling van elkaar gescheiden te zijn met dubbel gaas tenzij er ondoorzichtige tussenwanden zijn

geplaatst zijn die onderling contact onmogelijk maken. Met name in de broedperiode willen ze nog wel eens agressief worden tegenover andere vogels. Dubbel gaas en ondoorzichtige wanden voorkomen dan dat ze elkaar door het gaas

kunnen verwonden. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.


Kweken met pionussen


Als nestgelegenheid voor een koppel pionussen kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam worden gegeven. Deze kan een bodemoppervlak hebben van 23 x 23 cm en een hoogte van 45 cm. Het invlieggat dient een doorsnede te hebben van ongeveer 10 cm. Het nestblok dient bij voorkeur dikwandig (2,5 cm) en van hardhout te zijn. Verder is het aan te raden een controleluikje in de achter- of zijwand te maken. Ook nestblokken met andere afmetingen, bijvoorbeeld een bodemoppervlak van 30 x 30 cm en een hoogte van 70 cm, worden wel door de vogels geaccepteerd. Over het algemeen zijn ze hier niet al te kieskeurig in. Om het in- en uitgaan van het blok te vergemakkelijken is het wenselijk de binnenzijde onder het invlieggat te voorzien van een strookje

gaas of krammen.

Als nestmateriaal kan een mengsel van (onbemeste) potgrond en houtspaanders worden aangebracht (laagdikte ca. 8 cm). Ook kan een dik stuk vermolmd hout worden gegeven. Dit wordt dan door de vogels geheel stukgeknaagd waardoor

een prima bodembedekking ontstaat.

De meeste pionussen zijn broedrijp vanaf hun derde jaar. Toch zijn er ook vogels die al in het tweede jaar beginnen. Bij een goed harmoniërend paar dat in de juiste broedconditie verkeert zullen spoedig paringen kunnen worden waargenomen.

Hierbij zit de man naast de pop en legt hij zijn poot over haar heen. De pop zit hierbij vrij ver voorovergebogen op de stok. Vervolgens brengt de man zijn cloaca tegen die van de pop. Beide vogels slaken hierbij zachte korte geluiden.

Als de man de juiste positie heeft verkregen, hetgeen langere tijd kan duren, steunt hij met de snavel op de stok en brengt dan de copulatie tot stand. De pop legt gemiddeld drie tot vier eieren met een tussenperiode van twee dagen.

Het kan echter voorkomen dat er soms meerdere dagen tussen zitten. Vaak gaat ze al bij het eerste ei vast zitten broeden. De broedduur bedraagt ongeveer 26 dagen. De jongen openen de ogen op een leeftijd van ongeveer vier weken. Als ze drie weken oud zijn worden de eerste veerschachten zichtbaar. Na twaalf weken zitten ze al behoorlijk in de veren en op een leeftijd van ongeveer zeven weken verlaten ze het nestblok. Hierna worden ze nog drie tot vier weken door de oudervogels (bij)gevoerd.



A. van Kooten




Terug naar Index  Pionussen


Terug naar startpagina



papegaaien.net
papegaaien.net
papegaaien.net
papegaaien.net
papegaaien.net