papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Papegaaien en parkieten als huiskamervogel


Omwille van de leesbaarheid wordt op deze website de papegaai als uitgangspunt genomen. Daar waar echter papegaai genoemd staat, kan ook parkiet gelezen worden.

Bij de aanschaf is het van het allergrootste belang dat u als koper kennis heeft opgedaan over wat het betekent om een papegaai in huis te nemen. Zo zult u moetennadenken over zaken als:

• kan ik de vogel voldoende aandacht geven? Een papegaai is namelijk een gezelschapsvogel;

• is er in geval van afwezigheid een vervangende oppas aanwezig;

• ben ik op de hoogte van de specifieke eisen voor voeding en huisvesting;

• realiseer ik mij voldoende dat een papegaai rommel maakt (voedselresten, schillen van zaden, veren, stof e. d.);

• ben ik opgewassen tegen het geluid dat de vogel kan voorbrengen. Met name papegaaien kunnen van nature erg luidruchtig zijn. Hier geldt de regel, hoe groter de vogel, hoe harder het geluid (geschreeuw) dat hij voortbrengt. Vaak laten ze dit schreeuwen in de vroege ochtend horen. Welke tolerantie hebben uw buren in datopzicht;

• besef ik in voldoende mate dat een papegaai niet zindelijk te maken is. Wanneer hij los in de kamer mag lopen/vliegen zal hij zich daar ook ontlasten! Weet ook dat een papegaai met zijn sterke snavel en zijn lust tot knagen de meubels in de kamer kan beschadigen.

Ik realiseer me dat bovenstaande inleiding niet de meest

positieve is om een webpagina over het houden van papegaaien en parkieten als huisdier te beginnen. Toch is het naar mijn mening erg belangrijk dat u zich dit allemaal goed realiseert. Veel te vaak komt het voor dat papegaaien

in een soort van opwelling worden gekocht. Als het dan achteraf toch allemaal tegenvalt omdat de vogel ook 'vervelende (aangeleerde) kanten' heeft, wordt de vogel doorverkocht aan de handel of een andere liefhebber.

Bepaalde papegaaien overkomt dit een aantal keren in hun leven met alle negatieve gevolgen van dien. Geen enkel dier verdient dit en zeker een intelligente vogel als een papegaai niet!


A. van Kooten

Index Papegaai als huisdier