papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Papegaaien-Algemeen

Als we het over papegaaienen hebben worden daar meestal amazonepapegaaien mee bedoeld. Amazonepapegaaien zijn, voor het grootste deel groengekleurde, korte, gedrongen papegaaien met relatief lange vleugels en een korte brede staart. Vaak hebben de vogels enkele blauwe, gele en/of rode veervelden op de kop en de vleugels. Ze hebben vrijwel allemaal duidelijk zichtbare naakte neusgaten en een relatief grote snavel. Het zijn over het algemeen geen goede vliegers. De herkomst van de amazones is Midden- en Zuid-Amerika. De lengte van de vogels varieert van 20 tot 50 cm. De gemiddelde levensduur ligt tussen 20 en 70 jaar. De algehele verzorging speelt hier vaak een belangrijke rol in. Amazones zijn op een leeftijd van drie tot vijf jaar geslachtsrijp. Afhankelijk van de soort leggen ze twee tot vier eieren, in een enkel geval vijf.

Een aantal amazonesoorten en -ondersoorten is vrij lawaaierig. Sommige worden agressief tegenover soortgenoten en hun verzorger als ze in broedconditie zijn. Buiten de broedperiode zijn het over het algemeen rustige vogels. Ze laten zich dan echter wel vaak duidelijk horen.

Amazonepapegaaien worden tegenwoordig door vele liefhebbers gehouden, soms als kooivogel, maar steeds meer als volière- en kweekvogel. Veel gehouden soorten zijn onder meer de blauwvoorhoofdamazone (Amazona aestiva), de geelvoorhoofdamazone (Amazona ochrocephala), de oranjevleugel- of Venezuela-amazone (Amazona  amazonica), de groenwangamazone (Amazona viridigenalis), de geelwangamazone (Amazona autumnalis),de Cuba-amazone (Amazona leucocephala), de Finschamazone (Amazona finschi) en de witvoorhoofdamazone (Amazona albifrons). Bij de meeste soorten bestaat er geen uiterlijk verschil tussen de geslachten, en dat maakt het daarom zo moeilijk een kweekkoppel samen te stellen. Dit kan daarom alleen maar op een betrouwbare manier door het geslacht van de vogels endoscopisch of middels DNA-(veer)onderzoek te laten bepalen. Maar ook als de zekerheid bestaat dat een man en een pop aan elkaar gekoppeld zijn, is het nog lang niet gezegd dat beide vogels het ook met elkaar goed kunnen vinden. In een relatief groot aantal gevallen blijken ze niet bij elkaar te passen en zal de kweker moeten proberen een andere partner voor één van de vogels te vinden. Amazonepapegaaien zijn over het algemeen sterke vogels die zelfs zonder bezwaar onze winters in de buitenlucht kunnen doorbrengen. Het is dan wel zaak dat ze de beschikking hebben over een goed droog en tocht- en vorstvrij nachtverblijf waarin ze de nachten kunnen doorbrengen. Net als wel bij andere soorten kromsnavels gebeurt, wordt ook bij dit geslacht af en toe de indeling aangepast of vervallen ondersoorten omdat ze te weinig verschillen van de nominaatvorm. Op deze website worden vrijwel alle soorten behandeld.


A. van Kooten