papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Relatie verzorger en papegaai

Relatie tussen verzorger en papegaai


Wat ook nog wel eens wil voor komen is dat de papegaai zijn verzorger kiest als partner. Veelal ligt dit niet aan de papegaai maar aan de verzorger die door zijn gedrag richting papegaai deze relatie heeft gestimuleerd. Het probleem dat zich in een dergelijk geval kan voordoen is dat de papegaai, wanneer deze broeds wordt, als het ware met zijn verzorger cq. partner wil paren. Andere mensen in zijn omgeving zal hij als een bedreiging gaan ervaren en ‘zijn partner’ bijten zodat deze van de bedreiging weg kan vliegen. Het is daarom erg belangrijk om als verzorger(s) altijd voldoende afstand tot de papegaai te bewaren zodat de relatie niet al te close wordt.

Bedenk als verzorger dat je altijd consequent moet zijn in je gedrag naar de papegaai. Hij moet weten wie de baas is. Indien de verzorger hier niet consequent in is weet de papegaai niet waar hij aan toe is. Deze onzekerheid bij de vogel kan gemakkelijk tot allerlei gedragsstoornissen leiden en dat is nou net wat niet moet.


A. van Kooten

Terug naar Index  Papegaai als huisdier


Terug naar startpaginapapegaaien.net