papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Witbuikcaique - Pionites leucogaster

Pionites leucogaster


Witbuikcaique


Ondersoorten

Pionites leucogaster leucogaster - witbuikcaique

Pionites leucogaster xanthurus - geelstaartcaique

Pionites leucogaster xanthomerius - geeldijcaique


Pionites leucogaster leucogaster


Witbuikcaique

Formaat: 23 cm. Ringmaat: 7 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De hoofdkleur is groen. Het voorhoofd, de schedel, de nek en het gebied rond de oren zijn oranje gekleurd. De wangen en de hals zijn geel. De borst en de buik zijn crèmewit. De onderstaartdekveren zijn geel en de handpennen violetblauw. Rug- en vleugeldek, flanken en dijen zijn groen evenals de bovenzijde van de staart. De onderzijde daarvan is zwartachtig. De snavel is hoornkleurig. De naakte oogring is wit. De iris is rood en de poten zijn vleeskleurig.


Pionites leucogaster xanthurus


Geelstaartcaique


Formaat: 23 cm. Ringmaat: 7 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar over het geheel bleker van kleur, vooral op de kroon en in de nek. De dijen, de flanken en de staart zijn geel. De stuit en de bovenstaartdekveren zijn geel met hier en daar wat groen.


Pionites leucogaster xanthomerius


Geeldijcaique


Formaat: 23 cm. Ringmaat: 7 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar de dijen en de flanken zijn geel. De staart is groen, de naakte oogring is grijs en de poten zijn donkergrijs.

Herkomst, leefwijze en status


P. l. leucogaster: Noord-Brazilië, ten zuiden van de rivier de Amazone in de provincie Parà en in het noordoosten van Mato Grosso tot het oostelijk deel van het Amazonegebied.

P. l. xanthurus: Noordwest-Brazilië.

P. l. xanthomerius: van West-Brazilië langs de bovenloop van de Amazone naar Oost-Peru en Noord-Bolivia.

Ze leven tot op hoogten van 1.000 m in bosgebieden in het binnenland en langs de kust, maar ook bewonen ze savannen met boombestanden. Buiten de broedtijd leven ze in familieverband of in groepen van 30 of meer exemplaren bij elkaar.

Ze houden zich hoofdzakelijk op in de kruinen van hoge bomen waar ze zich tegoed doen aan het beschikbare voedsel. Bij onraad vliegen ze luid krijsend weg.


Voeding van caiques


Caiques zijn in belangrijke mate fruit- en groeneters. Als basisvoeding dienen daarom fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, vijgen e.d.) en allerlei groenten en onkruiden (sla, spinazie, andijvie, wortelen, vogelmuur e.d.) Gegeven te worden. Als aanvulling hierop kan een grof zaadmengsel voor parkieten worden verstrekt, aangevuld met maiskolven in halfrijpe toestand. Ook walnoten, zonnebloempitten (met mate), boekweit, lijnzaad, haver, witzaad, trosgierst en kiemzaad worden op prijs gesteld. Verder mag niet worden vergeten de vogels van tijd tot tijd verse wilgen- en fruittakken te geven. Hier zullen ze de bladknoppen van eten; de schors zal worden gebruikt voor de bekleding van het nest.


Huisvesting van caiques


De volière dient een minimale lengte te hebben van 2,5 m, een breedte van 1 m en een hoogte van ca. 2 m. Verder moeten de caiques kunnen beschikken over een goed af te sluiten droog, tocht- en vorstvrij nachtverblijf. Dit moet ongeveer een afmeting hebben van 2 x 1 x 2 m (lxbxh). Ook moeten ze het hele jaar door kunnen beschikken over een dikwandig nestblok omdat ze hier de nachten in doorbrengen.

Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan is een verwarming niet echt nodig. Omdat ze graag klauteren, springen en klimmen dienen in de volière klimbomen en ander klimgerei te worden aangebracht.


Kweken met caiques


Caiques hebben een voorkeur voor een horizontaal blok. Dit dient ongeveer 35 cm lang en 15 cm in het vierkant te zijn. Het invlieggat moet ongeveer een diameter hebben van 7 cm. Voor het nestmateriaal kunnen verse wilgen- en fruittakken

worden gegeven. Sommige vogels halen hier namelijk de schors af en gebruiken die voor de bekleding van het nest. Andere doen dit echter niet, en leggen de eieren simpel in een hoekje. De broedtijd ligt in ons land zo rond april, soms nog eerder.

De pop legt drie tot vijf eieren. De broedduur bedraagt 23 tot 25 dagen, afhankelijk van het tijdstip waarop de pop vast op de eieren is gaan zitten. De jongen vliegen op een leeftijd van negen tot tien weken uit. Ze zijn dan nog zeer onhandig

en kunnen beter klimmen en klauteren dan vliegen. De eerste weken na het uitvliegen worden ze nog (bij)gevoerd door de oudervogels. Drie weken nadat ze zijn uitgevlogen zijn ze zelfstandig. In het algemeen valt met de zwartkopcaique moeilijker te kweken dan met de witbuik.


A. van Kooten





Terug naar Index  Caiques


Terug naar startpagina



papegaaien.net
papegaaien.net