PAPEGAAIEN.NET

Blauwwangamazone

Blauwwangamazone; Amazona dufresniana

Blauwwangamazone – Amazona dufresniana

Blauwwangamazone; Amazona dufresniana

Blauwwangamazone – Amazona dufresniana

Blauwwangamazone  – Amazona dufresniana

Formaat: 36 cm.

 Ringmaat: 11 mm.

 Geslachtsonderscheid: man en pop zijn uiterlijk gelijk.

Man en pop: De algehele lichaamskleur is groen. De groene veren van de nek en de rug zijn daarbij zwart omzoomd. Het voorhoofd en de teugels zijn oranjegeel. De kruin en de nek zijn geel waarbij de veren breed blauw gezoomd zijn. De wangen, het oordek en de beide zijden van de nek zijn violetblauw.De eerste vijf armpennen hebben een geeloranje vleugelspiegel. De staart is groen met een groengele punt. De buitenste staartpennen hebben een oranje binnenvlag. De naakte oogring is grijs en de irissen zijn oranjerood. De snavel is overwegend hoornkleurig grijs maar de bovensnavel heeft een oranjerode basis. De poten zijn grijs.

Herkomst, leefwijze en status in het wild

Amazona dufresniana heeft zijn verspreidingsgebied in Frans Guyana, Suriname en Guyana. Verder komt hij voor in een klein deel van Noordoost-Brazilië en het uiterste noorden van Venezuela. Hij komt daar vooral voor in het Tepuigebergte. In bepaalde maanden van het jaar trekken de vogels naar de kustvlakten. Het leefgebied bestaat voornamelijk uit tropische oerwouden, mangrovemoerassen in de kuststreken en de met oerwoud begroeide bergruggen in het binnenland. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit vruchten, zaden, bessen, noten bloesems en bladknoppen.

Het is onbekend hoeveel exemplaren er in het wild zijn en er bestaat nu geen directe gevaar. De status is dus waarschijnlijk VEILIG. Maar de populatie neemt zeker geleidelijk af.

Bijzonderheden

Vroeger hoorde ook de Granada-amazone als ondersoort bij de Blauwwangamazone. Maar het genetisch onderzoek geeft duidelijk aan dat het een zelfstandige soort is.

De voeding van blauwwangamazone

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

 Huisvesting van blauwwangamazone

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

 Kweken met blauwwangamazone

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar Index  papegaaien