PAPEGAAIEN.NET

Cuba-amazone

Cuba-amazone ; Amazona leucocephala leucocephala

Cuba-amazone

Amazona leucocephala leucocephala

Cuba amazonepapegaai ; Amazona-leucocephala-leucocephala

Cuba-amazone

Amazona leucocephala leucocephala

Ondersoorten

Bij de Cuba amazonepapegaai worden de volgende ondersoorten onderscheiden.

 • Amazona leucocephala leucocephala – Cuba-amazone
 • Amazona leucocephala caymanensis – Grand Caymanamazone
 • Amazona leucocephala hesterna – Cayman Bracamazone
 • † Amazona leucocephala bahamensis – Acklinsamazone
 • Amazona leucocephala abacoensis – Abaco-amazone
 • Amazona leucocephala inaguaensis – Inagua-amazone

Amazona leucocephala leucocephala

Cuba-amazone

Formaat: 31 cm. Ringmaat: 8,5 mm.

Man en pop: uiterlijk aan elkaar gelijk. De algehele lichaamskleur is groen, en alle veren zijn zwart gezoomd. Het voorhoofd, het voorste deel van de schedel en het gebied rond de ogen zijn wit. De bevedering van de teugels en de wangen is rozerood. Af en toe bevinden zich ook wat rozerode veren op de borst. Het oordek is zwart. De bevedering van de buik is matrood. Verder heeft de buik een meer of minder aanwezige wijnrode vlek. De handdekveren en de handpennen van de vleugels zijn blauw, de armpennen matblauw. De onderstaartdekveren zijn geelgroen. De bovenzijde van de staart is groen met een groengele punt. De buitenste staartveren hebben een rode basis. De naakte oogring is wit. De snavel is hoornkleurig, de iris is roodbruin en de poten zijn bruinachtig.

Amazona leucocephala caymanensis (Cory 1886)

Grand Caymanamazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar groter en meer geelgroen van kleur. De zwarte zomen van de veren zijn minder opvallend en het wit op de kop is begrensd tot het voorhoofd. De rozerode kleur van de wangen en de hals is bij deze ondersoort vaak door groene veren gescheiden. Daardoor vormt het rozerood twee vlekken. De rode buikvlek ontbreekt vrijwel.

Amazona leucocephala hesterna Bangs 1916

Cayman Bracamazone

Formaat: 30 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar kleiner. De vogel is in het geheel meer geelgroen van kleur. Het wit op de kop is beperkt tot het voorhoofd. De buikvlek is purperrood en variabel van omvang (soms heel groot, soms bijna niet aanwezig). Verder is het rood op wangen en hals intensiever van kleur.

† Amazona leucocephala bahamensis (Bryant 1867)

Acklinsamazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar groter. Het wit van voorhoofd en schedel en het rozerood van de keel zijn bij deze ondersoort het meest uitgebreid. De rode buikvlek is bijna niet aanwezig of ontbreekt.

Amazona leucocephala abacoensis Reynolds & Hayes 2009

Abaco-amazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: als bahamensis, maar met meer rood op de buik. De omvang van het wit op de kop ligt tussen bahamensis en inaguaensis in. Verder heeft deze ondersoort het minste rood rond de ogen.

Amazona leucocephala inaguaensis Reynolds & Hayes 2009

Inagua-amazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: als bahamensis, maar met het minste wit aan

voorhoofd en schedel. Verder heeft deze ondersoort het

meeste rood rond de ogen.

Herkomst, leefwijze en status


 1. l. leucocephala: 
  Oost- en Centraal-Cuba.
 2. l. caymanensis: het eiland Grand Cayman.
 3. l. bahamensis: Acklins, Crooked an Long islands.
 4. l. abacoensis: Great Abaco (vroeger misschien ook op Little Abaco en Grand Bahama).
 5. l. inaguaensis: Great en Little Inagua.
 6. l. hesterna: de eilanden Little Cayman en Cayman Brac.

De vogels bewonen in hoofdzaak de bossen van het laagland en het laaggebergte, waarbij hun voorkeur uitgaat naar naaldbossen. Cuba-amazones leven paarsgewijs of in kleine groepen tot 30 vogels. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit allerlei zaden, vruchten, bessen, noten, bladknoppen en

bloesems van bomen en struiken. Regelmatig strijken ze neer op graanvelden en fruitplantages om zich daar tegoed te doen aan rijpend graan en fruit.

Men vermoedt dat de populatie op Cuba ongeveer 10.000 exemplaren omvat en misschien stabiel is. Op Grand Cayman waren er in 1995 ongeveer 1.900 exemplaren, hetgeen een lichte toename zou betekenen. Er zijn ongeveer 300 tot 430 vogels op Cayman Brac, 400 tot 500 op Great Inagua en 1.100

tot 1.200 op Abaco. Deze populaties lijken stabiel te zijn.

De voeding van Cuba amazonepapegaaien

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1) een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2) een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3) een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Cuba amazonepapegaaien

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Cuba amazonepapegaaien  

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar index papegaaien

Proef