PAPEGAAIEN.NET

Finschamazone

Finsch amazone ; Amazona-finschi-finschi

Finschamazone  – Amazona finschi finschi

Finsch amazone ; Amazona-finschi-finschi

Finschamazone

Amazona finschi finschi

Ondersoorten

  • Amazona finschi finschi – Finschamazone
  • Amazona finschi woodi – Woodamazone (Sonora-hamazone)

Er bestaan de nodige twijfels over de zelfstandigheid van de ondersoort A. f. woodi. De Finschamazone komt voor in een lange strook langs de westkust van Mexico, en de vogels in het noorden verschillen iets van die in het zuiden. Daartussen kan een geleidelijke overgang worden waargenomen. Het is de vraag of deze situatie de erkenning van een aparte ondersoort rechtvaardigt.

Amazona finschi finschi (Sclater 1864)

Finschamazone

Formaat: 33 cm. Ringmaat: 9 of 9,5 mm.

Man en pop: uiterlijk geen verschil. De algehele lichaamskleur is lichtgroen, duidelijk lichter dan die van de groenwangamazone. Het voorhoofd, het voorste deel van de schedel en de teugels zijn roodbruin. Het achterste deel van de schedel, de nek en de zijkanten van de nek zijn hemelsblauw. De smalle naakte oogring is grijs. De bevedering rond de ogen, de wangen en het oordek is groengeel. De armpennen van de vleugels zijn violetblauw. De vogels hebben een rode vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vijf buitenste armpennen. De staart is overwegend groen met een geelgroene punt. De buitenste staartveren hebben een blauwe buitenvlag. De snavel is geelachtig hoornkleurig, de iris is oranje en de poten zijn grijs.

Amazona finschi woodi Moore 1937

Woodamazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: de algehele lichaamskleur is minder geelachtig groen. Het roodbruin van de schedel is beperkt tot het voorhoofd en matter van kleur. Het blauw rond de wangen is intensiever van kleur. De vogels zijn iets groter dan de nominaatvorm.

 Herkomst, leefwijze en status

De Finschamazone heeft zijn verspreidingsgebied aan de westkust van Mexico. Door verlies van leefruimte en door wildvang is de populatie behoorlijk uitgedund. In hun verspreidingsgebied leven ze voornamelijk in de bossen van het berglandschap tot op hoogten van 2.500 m. Buiten het broedseizoen leven ze in groepen of zwermen van honderden vogels. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit vruchten, zaden, bessen, noten, bladknoppen en bloesems van bomen en struiken. Regelmatig strijken ze neer in graanvelden en bananenplantages waar ze dan behoorlijk wat schade aan kunnen richten.

 De voeding van Finschamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1) een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2) een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3) een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Finschamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Finschamazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar index papegaaien