PAPEGAAIEN.NET

Geelwangamazone

Geelwangamazone ; Amazona autumnalis autumnalis

 Geelwangamazone

Amazona autumnalis autumnalis

Ecuadoramazone ; Amazona autumnalis lilacina

Ecuadoramazone

Amazona autumnalis lilacina

Salvinamazone ; Amazona autumnalis salvini

Salvinamazone

Amazona autumnalis salvini

Ondersoorten

  • Amazona autumnalis autumnalis – geelwangamazone
  • Amazona autumnalis salvini – Salvinamazone
  • Amazona autumnalis lilacina – Ecuadoramazone

Vroeger gold de diadeemamazone (A. diadema) als vierde ondersoort van de geelwangamazone. Inmiddels wordt deze echter erkend als een zelfstandige soort. Soms wordt beweerd dat dit mogelijk ook voor de Ecuadoramazone (A. a. lilacina) zou gelden. Maar er lijken hybriden met de Salvinamazone (A. a. salvini) te zijn, hetgeen deze suggestie niet zou bevestigen. Er bestaan eveneens hybriden en overgangsvormen tussen de nominaatvorm en de Salvinamazone.

Amazona autumnalis autumnalis (Linnaeus 1758)

Geelwangamazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: uiterlijk gelijk. De algehele lichaamskleur is groen. Het voorhoofd en de teugels zijn rood. De veren van de schedel en de nek zijn groen, blauwlila omzoomd. De naakte oogring is witachtig en de bovenzijde van de wangen en het oordek zijn geel. Bij sommige vogels is dit doorweven met rode of volledig oranje veertjes. De armpennen zijn groen, naar de punt toe donkerblauw. De vogels hebben een rode vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vijf buitenste armpennen. De staart is overwegend groen met een geelgroene punt. De buitenste staartveren hebben daarbij een blauwe buitenvlag. De snavel is grijs tot hoornkleurig en de iris is oranje. De poten zijn grijs.

Amazona autumnalis salvini (Salvadori 1891)

Salvinamazone

Formaat: 35 cm. Ringmaat: 9,5 of 10 mm.

Man en pop: uiterlijk gelijk. A. a. salvini heeft groene wangen en een groene oorstreek in plaats van gele. De vogels zijn iets groter. De naakte oogring is bleek geel.

 Amazona autumnalis lilacina Lesson 1844

Ecuadoramazone

Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: uiterlijk gelijk. A. a. lilacina onderscheidt zich van de nominaatvorm door een matter rood voorhoofd en een groen-lila-achtige schedelkleur. Verder is de kleur van de wangen meer geelachtig groen en loopt het rood door tot achter het oog. De snavel is zwart.

Herkomst, leefwijze en status

  1. a. autumnalis: van de Caribische zijde van de staat Tamaulipas in Mexico zuidwaarts tot Noord-Nicaragua en Honduras.
  2. a. salvini: Zuidoost-Nicaragua, aan de Caribische zijde van Costa Rica, Panama, West-Colombia en het uiterste noordwesten van Venezuela.
  3. a. lilacina: West-Ecuador.

Geelwangamazones houden zich vooral op in de beboste gebieden van vochtige laaglanden tot op hoogten van ongeveer 1.100 m. Hierbij gaat hun voorkeur uit naar de randen van de bossen. Ook zijn ze te vinden in droge savannegebieden. Ze leven in hoofdzaak van vruchten (vooral palm-, citrus-, en mangovruchten), zaden, bessen, noten, bladknoppen en bloesems van bomen en struiken. De vogels strijken af en toe neer in graanvelden en richten hier dan behoorlijk wat schade aan. In sommige gebieden is de populatie geelwangamazones door de vangst behoorlijk teruggelopen.

De voeding van Geelwangamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1) een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2) een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3) een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Geelwangamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Geelwangamazones

Nestblok: Als nestgelegenheid kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam gegeven worden. Deze dient een bodemoppervlak te hebben van 30 x 30 cm. en een hoogte van 50 cm. Het invlieggat dient een doorsnede te hebben van ongeveer 12 cm. Ook nestblokken met andere afmetingen, bijvoorbeeld 80 x 40 x 40 cm., worden door de vogels geaccepteerd. Over het algemeen zijn ze hier niet al te kieskeurig in. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Verder is het aan te bevelen een inspectieluikje aan te brengen. Zorg er daarbij voor dat het luikje vanaf de buitenzijde van de volière kan worden geopend. Hiermee kan het broedproces worden gevolgd zonder de vogels al teveel te storen.

Nestmateriaal: Als nestmateriaal dient een mengsel van (onbemeste)potgrond en houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Ook kan een dik stuk vermolmd hout gegeven worden. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat.

Kweek: Als de vogels broedrijp beginnen te worden, meestal zo rond maart/april, begint het gedrag van beide vogels te veranderen. Beide vogels worden dan luidruchtiger en agressiever. Vaak al bij het benaderen van de volière zullen de vogels agressief reageren op de verzorger(s). Om de verzorger(s) te imponeren gaat dit veelal gepaard met het uitvoeren van schijnaanvallen en in extremere gevallen springen de vogels tegen de tralies van de volière. In deze periode zal de man ook de pop beginnen te voeren, hetgeen een duidelijk teken van broedrijpheid is. Beide vogels zullen nu ook duidelijke interesse gaan tonen voor het nestblok in de volière en het duurt dan vaak niet lang of de vogels zitten regelmatig met hun beiden in het blok. Vaak is bij de pop aan een dikker wordend achterlijf te zien dat er eieren op komst zijn. De eieren worden om de dag gelegd, gewoonlijk 2 tot 4. Veelal begint de pop na het leggen van het 2e ei te broeden. Ze zal dan ook niet te vaak meer uit het nestblok komen. Als de eieren bevrucht zijn zal na ongeveer 28 dagen het eerste jong geboren worden. Voor de verzorger(s) wordt het nu nog moeilijker om de vogels te benaderen. Op een leeftijd van 14 dagen moeten de jongen geringd worden met een vaste voetring van 11 mm. Naarmate de jongen ouder worden, lijken de ouderdieren nog agressiever te worden. Vooral als de jongen in de hand worden genomen door de verzorger(s) zal de opwinding cq. agressie groot zijn. Belangrijk in deze periode is het verstrekken van voldoende voedsel want naarmate de jongen groeien dient er steeds meer voedsel verstrekt te worden. Op een leeftijd van ongeveer 60 dagen vliegen de jongen uit. Alvorens ze zelfstandig zijn worden ze dan nog 4 tot 6 weken (bij)gevoerd door de ouders.

A. van Kooten

Terug naar index papegaaien