PAPEGAAIEN.NET

Granada-amazone

Granada-amazone ; Amazona rhodocorytha

Granada-amazone – Amazona rhodocorytha

Granada-amazone ; Amazona rhodocorytha

Granada-amazone – Amazona rhodocorytha

Granada-amazone

Vroeger werd de Granada-amazone meestal als ondersoort van de blauwwangamazone gezien.

Formaat: 35 cm. Ringmaat: 11 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. A. rhodocorytha lijkt op A. dufresniana maar is in het geheel helderder groen van kleur. Het voorhoofd, de kruin en de teugels zijn rood. De wangen zijn geel maar dit kan per vogel variëren. Verder zijn een deel van de wangen en de kin violetblauw van kleur. De oordekken zijn groen en blauw doorweven. De basis van de eerste drie armpennen is rood. De buitenste staartveren zijn rood getekend. De iris is rood.

 Herkomst, leefwijze en status

  1. rhodocorythaheeft zijn verspreidingsgebied in het oosten van Brazilië, van Alagoas bij Salvador in de staat Bahia naar het zuiden, richting Rio de Janeiro. In deze staat zelf schijnt hij echter al niet meer voor te komen. De vogels bewonen in

hun leefgebied de randzones van vochtige wouden van het laagland en aangrenzende bergstreken tot een hoogte van 1.000 m. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit vruchten, zaden, noten, bessen en bladknoppen die worden gevonden in de toppen van de bomen.

 Bijzonderheden

Het voortbestaan van de Granada-amazone in onze volières is zorgwekkend omdat er maar een gering aantal broedparen bij liefhebbers voorkomen.

 De voeding van Granada-amazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

 Huisvesting van Granada-amazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

 Kweken met Granada-amazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai , zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar index papegaaien