PAPEGAAIEN.NET

Venezuela-amazone

Venezuela-amazone; Amazona amazonica

Venezuela-amazone – Amazona amazonica

Venezuela-amazone; Amazona amazonica

Venezuela-amazone – Amazona amazonica

Venezuela-amazone – Amazona amazonica

Formaat: 31 – 33 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De hoofdkleur is groen. De veren in de nek zijn licht zwart omzoomd. De wangen en het voorste gedeelte van de schedel zijn geel. Het voorhoofd, de teugels en het gebied rondom de ogen zijn violetblauw. Met betrekking tot de kopkleur dient hier te worden opgemerkt dat er tussen de individuen een behoorlijke variatie bestaat. De handpennen zijn violetblauw met zwarte punten. Verder heeft de Venezuela-amazone een oranje vleugelspiegel, die wordt gevormd door de drie buitenste armpennen, bij sommige vogels echter door de buitenste vier of vijf. De staart is groen, echter aan de punt meer groengeel. De naakte oogring is grijs. De snavel is hoornkleurig, aan de punt grijs. De iris is oranje en de poten zijn grijs. In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser. Er zijn echterook poppen die flink uit de kluiten zijn gewassen.

Herkomst, leefwijze en status

Amazona amazonica heeft een zeer groot verspreidingsgebied en komt voor in Oost-Colombia, Venezuela, Trinidad en Tobago, Guyana, Suriname, Frans-Guyana, Oost-Ecuador, Noordoost-Peru, Brazilië, Noord- en Oost-Bolivia en Noord-Paraguay. Ze vliegen vaak in paren. Bij zonsondergang verzamelen ze zich om dan in groepen naar een slaapplaats te gaan. Dergelijke groepen kunnen gemakkelijk aangroeien tot honderden exemplaren. Tijdens het vliegen kunnen ze zeer luidruchtig zijn. Wat betreft hun voedsel hebben ze een duidelijke voorkeur voor noten, zaden en vruchten. In het wild worden regelmatig plantages bezocht waar ze met honderden tegelijk ware ravages aanrichten in sinaasappelen citrusboomgaarden. Dit is er onder meer de reden van dat ze worden bejaagd. Toch zijn Venezuela-amazones bij de lokale bevolking in het algemeen zeer gewild als kooivogel, vooral vanwege hun vermogen om te leren praten. Ze broeden overwegend in hoge holle bomen en palmen.

De voeding van Venezuela-amazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

 Huisvesting van Venezuela-amazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

 Kweken met Venezuela-amazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar Index  papegaaien