PAPEGAAIEN.NET

Zwartstuitlori - Charmosyna pulchella

Zwartstuitlori; Charmosyna pulchella

Zwartstuitlori – Charmosyna pulchella

Zwartstuitlori; Charmosyna pulchella

Zwartstuitlori – Charmosyna pulchella

Zwartstuitlori – Charmosyna pulchella

Ondersoorten

  • Charmosyna pulchella pulchella – zwartstuitlori
  • Charmosyna pulchella rothschildi – Rothschildlori

Zwartstuitlori – Charmosyna pulchella pulchella

Formaat: 18 cm. Ringmaat: 4 mm.

Man: de algemene lichaamskleur is rood. De nek en de vleugels zijn groen. Op de nek bevindt zich een zwarte vlek. De onderrug is bleekblauw, de stuit en de dijen zijn zwart. De borst is voorzien van een gele streeptekening. De staart is aan de basis groen maar voor het overige rood met een gele punt. De onderzijde van de staart is geel. De smalle naakte oogring is grijs, de iris oranje, de snavel oranjerood en de poten zijn vleeskleurig. Pop: gelijk aan de man maar met gele vlekken aan beide zijden van de onderrug.

Rothschildlori – Charmosyna pulchella rothschildi

Formaat: 18 cm. Ringmaat: 4 mm.

Man: gelijk aan C. p. pulchella, maar de borst is groen met een gele streeptekening. De zwarte vlek op de achterkop reikt tot aan de ogen. Pop: gelijk aan C. p. pulchella maar de hele onderzijde is groen, doorspekt met wat rood, met een gele streeptekening op de borst. De zwarte vlek op de achterkop reikt tot aan de ogen.

Herkomst, leefwijze en status

Charmosyna p. pulchella: Nieuw-Guinea, van het schiereiland Vogelkop, oostwaarts tot het schiereiland Huon en het zuidelijk gelegen Papoea-Nieuw-Guinea. Charmosyna p. rothschildi: het Cyclopsgebergte in Noord-Nieuw-Guinea. Hier komen ze voor in bossen en langs bosranden en gebieden met relatief hoge plantengroei tot op hoogten tussen 750 en 2500 m. Op hun zoektochten naar voedsel worden ze af en toe ook waargenomen in lager gelegen gebieden. Buiten de broedperiode komen de vogels paarsgewijs of in kleine groepen voor. De vogels voeden zich overwegend met pollen en nektar, vermoedelijk eten ze ook insecten en hun larven.

 Bijzonderheden

Zwartstuitlori’s komen niet veel voor in de liefhebberij. Ze kunnen slecht tegen lage temperaturen en moeten daarom bij minimaal 20 C worden gehouden. Er is bij deze soort altijd een tekort aan poppen geweest. Er moet daarom worden gevreesd dat ze niet voor de liefhebbers zijn te behouden.

 Voeding

Het zijn vogels die hoofdzakelijk bloesems, nectar, bladknoppen en verschillende soorten zachte vruchten en insecten eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse volwaardige kant-en-klaarvoeders voor lori’s en andere zachtvoereters in de handel. In de meeste gevallen zijn ze hier dan ook prima op te houden. De genoemde voeders kunnen variëen van korrelig tot poedervormig en moeten worden aangelengd met water. Tegenwoordig zijn er ook pellets in de handel die speciaal voor lori’s zijn ontwikkeld. Wijlen F. Beswerda was één van de eerste kwekers in Nederland die succesvol met lori’s kweekte. Na jarenlang geëxperimenteerd te hebben met de voeding ontwikkelde hij uiteindelijk een recept waarmee hij zeer goede kweekresultaten behaalde en haalt. Dit recept bestaat uit drie delen en ziet er als volgt uit:

  • 50% moes van fruit en groente. Deze wordt gemaakt van appels, peren, aardbeien, ananas, wortelen, komkommers en andere groenten- en fruitsoorten die op het moment beschikbaar zijn (geen bananen en sinaasappelen, deze kunnen namelijk darmstoornissen veroorzaken);
  • 25% mengsel (als voorbeeld 1,5 kg) van 300 gram zevengranenvlokken, 200 gram Nutrix rijstebloem, 250 gram insectenvoer, 250 gram eivoer, 500 gram druivensuiker, 2 maatschepjes spirulina, een flinke eetlepel honing , een lepeltje multivitamine en twee maatschepjes kalkpreparaat;
  • 25% kant en klaar lorivoer.

Bovenstaand mengsel wordt vervolgens aangelengd met water tot het de dikte van magere yoghurt heeft bereikt. Het voer kan in grotere porties worden aangemaakt en in de diepvries bewaard. Bovenstaande voeding kan eventueel dagelijks nog worden aangevuld met een weinig zonnebloempitten en trosgierst; deze worden echter niet door alle soorten gegeten. Verder kunnen, indien voorradig, wilgentakken en onrijpe gras- en onkruidzaden worden gegeven. Het is belangrijk om het voedsel van lori’s in vrij zware voerbakjes aan te bieden. Dit voorkomt dat de vogels ze omgooien of ermee gaan spelen, wat ze graag doen. Tevens is het van belang dat het voer niet te dik is. Bij het oplikken met de penseeltong steken ze de snavel er vrij diep in. Hierbij komt voer op de bevedering wat ze vervolgens verwijderen door met de kop te schudden. Bij een te dik voer zullen de resten van de kop spatten en overal in de volière terechtkomen. Daarnaast zullen er bij een te dik voer voedselresten aan de snavel blijven kleven, die daarop op den duur een korst kunnen vormen. Dit kan op zijn beurt weer aanleiding geven tot vervelende schimmelinfecties.

Huisvesting algemeen

Een volière voor deze lori’s dient een minimale lengte te bezitten van 3 tot 4 m, een breedte van 1 m en een hoogte van ca. 2 m. Een langere volière is niet echt nodig omdat lori´s geen typische vliegers zijn. Ze houden meer van klauteren, springen en klimmen. De volière dient daarom klimbomen, dikke stukken touw en ander speelgerei te bevatten. Verder moet het verblijf gemakkelijk schoon te houden zijn, dit in verband met de dunne ontlasting. Dat betekent dat de wanden en de vloeren het best kunnen bestaan uit gladde materialen, bijvoorbeeld trespa of tegels. Lori’s dienen het gehele jaar door een dikwandig broedblok tot hun beschikking te hebben omdat ze hier niet alleen in broeden maar er ook de nachten in door brengen. Het nachtverblijf dient verwarmd te kunnen worden omdat niet alle soorten winterhard zijn. Verwarming is eveneens gewenst omdat sommige soorten in de winter broeden. Door de kou koelen de eieren dan snel af, vooral als de vogels voor langere tijd het nest verlaten. Het is daarom aan te bevelen de temperatuur niet onder 10°C te laten komen. Opgemerkt dient te worden dat sommige soorten minimaal 20°C verlangen! Omdat verschillende soorten het gehele jaar door broeden is het wel noodzakelijk dat de kweekruimte over kunstmatige verlichting beschikt. Deze schept de mogelijkheid om de dagen (kunstmatig) te verlengen tot minimaal 12 uur en biedt daarmee gelegenheid aan de oudervogels om hun jongen door de dag heen voldoende voer aan te bieden. Het nachtverblijf moet ongeveer een afmeting hebben van 2 x 1 x 2 m (lxbxh). Indien er sprake is van naastgelegen rennen is het van belang om de tussenwanden van zowel het nachthok als de buitenrennen van dubbelwandig gaas te maken zodat de vogels elkaar niet kunnen verwonden. Voor de buitenvolières is het van belang dat de ondergrond goed gedraineerd is, zodat de dunne uitwerpselen gemakkelijk weggespoeld kunnen worden. Een goede ondergrond hiervoor is een flinke laag grof grind. Die is met een tuinslang gemakkelijk schoon te spuiten en ook kan het vrij eenvoudig omgeharkt worden. Lori’s houden erg van baden; de vogels moeten dan ook steeds de beschikking hebben over vers badwater. Zorg er ook voor dat een deel van de buitenvolières open is zodat ze van een mals regenbuitje kunnen genieten! Om aan de behoefte aan baden tegemoet te komen zou eventueel in de buitenvolière(s) een kunstmatige beregeningsinstallatie aangelegd kunnen worden.

Kweken met zwartstuitlori’s

De vogels dienen het gehele jaar door een nestblok tot hun beschikking te hebben omdat ze hier niet alleen in broeden maar er ook de nachten in doorbrengen. Het nest-c.q. slaapblok voor de kleinere soorten dient een afmeting te hebben van ca. 25 cm hoog met een bodemoppervlak van 15 x 15 cm. Voor de grotere soorten is een iets grotere afmeting aan te bevelen, bijvoorbeeld 30 cm hoog en een bodemoppervlak van 17 x 17 cm. Het invlieggat moet een diameter hebben van ongeveer 5 cm. Vanwege eventuele kou dient het nestblok dikke wanden te hebben. Om de vogels te helpen bij het in- en uitgaan van het blok is het raadzaam de binnenzijde onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas of krammen. Verder is het handig om op ongeveer 10 cm boven de bodem een inspectieluikje aan te brengen. Als nestmateriaal dient een laag houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Deze laag mag niet te dik zijn en moet flink worden aangestampt zodat eventueel gelegde eieren niet in de houtkrullen wegzakken. Als er jongen zijn dient, vanwege de dunne ontlasting, met enige regelmaat het nestmateriaal te worden ververst. Naast het broeden in de volière kan met deze soorten ook in ruime kweekkooien van bijvoorbeeld 200 x 60 x 100 cm (lxbxh) worden gekweekt. Het verdient aanbeveling de vogels niet onder 20°C te huisvesten. De kweekruimte dient dan ook over een verwarming te beschikken. Verder is het noodzakelijk dat er kunstmatige verlichting aanwezig is. Vogels uit het geslacht Charmosyna kunnen namelijk elk moment van het jaar overgaan tot broeden. Een kunstmatige verlichting schept dan de mogelijkheid om de dagen (kunstmatig) te verlengen (tot minimaal 12 uur) en biedt de oudervogels de mogelijkheid om hun jongen voldoende voer te geven. De pop legt meestal twee eieren per broedsel. De broedtijd bedraagt ca. 25 dagen. De jongen vliegen na ongeveer acht weken uit. Ze lijken dan op de ouders. Na het uitvliegen worden ze nog enkele weken (bij)gevoerd. Drie weken na het uitvliegen zijn ze als zelfstandig te beschouwen.

A. van Kooten

Terug naar Index  lori’s